Vägen dit blev via Stora Karlborn i Sundborn dit en tråd hakar i från Svärdsjö. Men den här gården har släkten lämnat för många år sedan, och den knäs samman med Svärdsjö igen.

Men väl Holmsveden, efter fika, så kan vi se grunden till det första huset på tomten. Det hus som familjen flyttade till när min morfars mamma Anna var sju år gammal.

Vi kikade in i matkällaren, raserad vid ingången. Men vi ser att det varit en riktigt fin källare.

Här fick ingången fungera som en fin ram.

Den gamla brunnen finns kvar, men det gamla trälocket har blivit ersatt av ett som inte ruttnar.

När vi nu tittar ut från gården så ser vi att huset stod fint där vid vattnet.

Nu ska vi vidare till granngården, för också huset flyttade upp till Holmsveden.

Carins syster och hennes familj flyttade in i huset och bodde i det nere i Säbbetäckt. Efter ett år blev också de boende här i Holmsveden. Då tog de huset med sig hit, eller om det kanske var de på Hindriksgården som gjorde det. Men systrarna från Sundstens gård, där de båda föddes, blev i alla fall grannar här uppe.

Längst upp efter den långa rakan så ligger Ryttars hus.

De här namnen som står på väggen i utedasset hjälper mig att förstå att det här hyser kommer från Ryttarsgården.

Britta Öhlund är här på gården sommaren 1943, då bor Erik Öhlund här på gården. Hans mamma är dotter till Carins syster Marta och hennes man Jan Erik Spets.

Huset från Ryttarsgården stod stod nu i alla fall på Hindrikstomten där i Holmsveden. Det här huset på Hindriksgården byggdes upp flera år senare.

Vi var en fin grupp som samlades där i Holmsveden, och så roligt det blev. En riktigt fin släktforskardag, tack vare de som bor där i trakten fick jag kunskap om sånt jag inte visste, men det berättar jag om en annan gång.

På vägen hem åkte vi förbi platsen där en annan släktgård legat, Jönsgården, dit min morfars mamma flyttar när hon gifter sig med sin Jöns.

De flyttar vidare innan min morfar föds, husen rivs och där växer bland annat Sjögrens konditori upp. Det här huset byggs också upp på gården, dit flyttar min morfar som femtonårning som bryggardräng, ett jobb som sen hans lillebror tar över efter honom.